top of page

Folkets Nyttårstale

av Thea Sørli Paulsrud - Soft City

Transkript av Folkets Nyttårstale

Kjære alle sammen ! Jeg håper juleroen har senket seg ! Mitt navn er Thea Sørlie Paulsrud. Jeg er vokalist musiker låtskriver og musikkviter. Jeg forsker på musikkbransjen og rytmikk og jeg er særlig interessert i musikers arbeidsvilkår. Musikalsk jobber jeg med flere prosjekter, men aller mest med et band under eget navn og som vokalist i bandet Soft City.

I år er det jeg som her har fått gleden av å takke for det gamle og si noen ord i det vi entrer 2024 ,og kanskje er det først når jeg holder på med denne talen at jeg skjønner hvor mye året har inneholdt for meg. For oss i Norge og for verden for første gang på nesten 100 år har en nordmann blitt tildelt Nobelprisen i litteratur og innen fotballen ble Erling Braut Håland kåret til verdens beste spiss. Selv synes er spennende å leve en tid hvor du Beatles skal kunne slippe en ny låt etter å ha vært oppløst i mer enn 50 år og vi har kunnet motta gladnyheter om store framskritt innen behandling og forebygging av både livmorhalskreft og brystkreft og att i år får første gang har vært slik at investeringene i solenergi har vært større enn investeringer i oljeutvinning. For meg personlig har året bygd på en hel del live spilling i både inn og utland og jeg føler meg privilegert og takknemlig som har mulighet til å gjøre nettopp det noe av det jeg synes er finest - å få reise rundt er å møte alle de forskjellige folka som hver og en har sine historier fra 2023.

Om det har vært gode kvelder med venner av på eksamen eller flotte konsertopplevelser er det kanskje disse små men likevel store høydepunktene som vi kjenner best hver for oss.

For verdenshistorien tror jeg 2023 vil bli stående som et mørkt år. I store deler av verden er uskyldige mennesker ofre for krig og konflikt ; og mange barn og voksne lever i frykt for livene sine i Gaza. Der foregår et folkemord av en størrelse min generasjon aldri har opplevd og her hjemme har vi kunnet bevitne det hele gjennom sosiale medier. Med stor sorg har vi innsett at det vi har lært fra de som har gått før oss at aldri igjen skal etterfølges. På samme tid melder hjelpeorganisasjonene er hjemme at matkøene blir lenger, og at flere sliter med å få hverdagen til å gå rundt og at flere opplever både økonomiske og psykiske utfordringer.

Fra verdens forskere hører vi stadig om hvordan det haster mer og mer å skåne miljøet. Vi befinner oss fortsatt i en klimakrise og at vi må endre politikk og levemåte fort og drastisk om vi skal komme i og som et enkelt menneske kan man føle seg maktesløs i møte med de bekmørke bildene fra verden rundt oss. Att min stemme er en dråpe i havet er betydningsløs og uviktig, men jeg tror at hvis vi sammen er mange vanndråper, så blir det et hav og hvis mange nok hever stemmen mot urett og blir lyden så høy at det er umulig å distansere seg fra når vi nå går inn i 2024 vil jeg håpe på menneskeheten at vi sammen er på vei mot den fredfull framtid og ingen barn er redde og kjærligheten vinner over hatet.

I en studie fra Harvard hevdes det at det som med størst sikkerhet gjør mennesker lykkelig er positive relasjoner. De vil holde oss glade og sunnere; og kanskje er det der vi alle må begynne å holde fast i slik at vi sammen kan møte framtida både sammen med nær og kjære - og på tvers av landegrenser og hav.

Jeg vil gjerne avslutte med noen utdrag fra FNs barnekonvensjon:

Der står det barn har rett til mat klær og et trygt sted å bo slik at de kan utvikle seg på best mulig måte.

Alle barn har rett til hvile, fritid og lek - og myndighetene skal beskytte barn mot vold misbruk og omsorgssvikt fra de som passer på dem.

Barn som beskyldes for lovbrudd skal ikke bli drept torturert behandla grusomt blir dømt til livstid i fengsel eller satt i fengsel sammen med voksne.

Barn har rett til beskyttelse i krig og konflikt.

Barn har rett til hjelp om de blir skada forsømt utnyttet behandlet dårlig eller påvirke av krig slik at de kan få tilbake sin helse og verdighet.

Alle barn har rett til å leve.


Måtte 2024 bli et fredfullt år.

Thea


5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page