top of page

Hubert Sumlin- ikonFoto: American Chicago blues guitarist and singer Hubert Sumlin in France by Lionel Decoster - 17th December 1975 - (Wikipedia)


Hubert Charles Sumlin (16.november, 1931 – 4.desember, 2011)

Hubert Sumlin var en av de mest innflytelsesrike bluesgitaristene gjennom tidene, og hans unike og gripende spillestil gjorde ham til en ikon innen bluesmusikken. Med sin blendende teknikk og følelsesladde fremføring fikk han sjelene til å vibrere hver gang han plukket på strengene.

Tidlig liv og påvirkninger

Hubert Sumlin ble født i 1931 i Greenwood, Mississippi. Han vokste opp i en musikalsk familie og begynte å spille gitar allerede som barn. Hans tidlige påvirkninger inkluderte blueslegender som Robert Johnson, Muddy Waters og Son House. Disse musikerne skulle senere ha stor innflytelse på Sumlins egen stil.

Sumlin var også inspirert av den lokale bluesmusikken som han hørte i sitt nærmiljø. Han lyttet til musikk spilt av lokale musikere på juke joints og på kirkegudstjenester. Disse opplevelsene formet hans musikalske uttrykk og ga ham en dyp forståelse for bluesens røtter og betydning.

Samarbeidet med Howlin' Wolf

Et vendepunkt i Sumlins karriere kom da han ble med i bandet til den legendariske bluesmannen Howlin' Wolf på midten av 1950-tallet. Sammen skapte de musikalsk magi og satte standarden for bluesgitar. Sumlins innovative riff og fantastiske solospill tok publikum med storm og etterlot dem i en transe-liknende tilstand.

Hubert Sumlin og Howlin' Wolf hadde en unik musikalsk kjemi som gjorde at de utfylte hverandre på en perfekt måte. Sumlins melodiske og følelsesladde gitarspill ga stemme til Howlin' Wolfs kraftfulle vokal. Deres samspill var en fryd å høre på og inspirerte mange andre musikere.

Den ikoniske gitarspillestilen

Hubert Sumlin var kjent for sin unike gitarspillestil som var full av følelser og intensitet. Han brukte en kombinasjon av fingerplukking og bøyninger for å skape sin karakteristiske lyd. Sumlin var ikke redd for å utfordre konvensjonene og eksperimentere med nye teknikker og lydbilder.

Sumlin's spillestil var både teknisk imponerende og emosjonelt gripende. Han kunne få gitaren til å gråte eller skrike, avhengig av hva sangen krevde. Hans evne til å uttrykke seg gjennom musikken gjorde ham til en av de mest respekterte gitaristene innen bluesmusikken.

Hubert Sumlins bidrag til blues-sjangeren

Hubert Sumlin bidro på mange måter til utviklingen av bluesmusikken. Hans innovative riff og solospill inspirerte og influerte en hel generasjon av musikere. Sumlin var med på å forme den moderne bluesgitarstilen og legge grunnlaget for mange senere sjangerblandinger.

Sumlin var også en talentfull låtskriver og bidro med flere originale komposisjoner til Howlin' Wolfs repertoar. Hans sanger var ofte personlige og reflekterte hans egne erfaringer og følelser. Dette gjorde at lytterne kunne relatere til musikken på en dypere måte.

Anerkjennelse og priser

Hubert Sumlins talent og bidrag til bluesmusikken har blitt anerkjent og feiret av mange. Han mottok flere priser og utmerkelser i løpet av sin karriere, inkludert Blues Music Award og Grammy-nominasjoner. Disse utmerkelsene var en anerkjennelse av hans unike musikalske talent og betydning for bluesmusikken.

Selv om Sumlin aldri fikk den samme kommersielle suksessen som noen av hans samtidige, var han høyt respektert av andre musikere og fans over hele verden. Hans påvirkning på bluesmusikken vil alltid bli husket og verdsatt.

Påvirkning på fremtidige generasjoner av musikere

Hubert Sumlin har hatt en enorm innflytelse på fremtidige generasjoner av musikere. Hans unike spillestil, følelsesladde fremføring og innovative tilnærming til musikken har inspirert utallige gitarister over hele verden. Hans arv lever videre gjennom musikken til de som har blitt inspirert av ham.

Mange kjente gitarister har uttrykt sin beundring for Sumlin og hans bidrag til musikken. Navn som Eric Clapton, Jimi Hendrix og Stevie Ray Vaughan har alle nevnt Sumlin som en av deres største inspirasjonskilder. Dette viser den store betydningen han har hatt for utviklingen av blues- og rockemusikk.

Arv og innflytelse på musikkbransjen

Hubert Sumlins arv strekker seg langt utenfor bluesmusikken. Hans bidrag til musikken har påvirket flere sjangre og har satt standarden for gitarspill i mange år. Han har vært en inspirasjon for utallige musikere som har ønsket å uttrykke seg gjennom musikken på samme lidenskapelige og autentiske måte som han gjorde.

Sumlins innflytelse kan også sees i moderne produksjoner og innspillinger. Mange produsenter og lydteknikere har studert hans gitarteknikk og bruk av forsterkere for å oppnå den samme karakteristiske lyden. Dette viser hvor viktig han har vært for utviklingen av musikkproduksjon og lydteknologi.

Essensielle Hubert Sumlin-album

For de som ønsker å utforske mer av Hubert Sumlins musikk, er det noen essensielle album som bør høres. "Howlin' Wolf" (også kjent som "The Rockin' Chair Album") er et av de mest kjente albumene som Sumlin spilte på. Dette albumet inneholder mange av hans mest ikoniske gitarriff og solospill.

Et annet viktig album er "Hubert Sumlin's Blues Party". Dette albumet er en hyllest til Sumlin og hans bidrag til bluesmusikken. Her kan man høre et bredt spekter av Sumlins musikalske talent og lidenskap for musikken.

En SANN legende

Hubert Sumlin var en ekte bluesmann på strengene. Hans unike spillestil og følelsesladde fremføring gjorde ham til en av de mest innflytelsesrike bluesgitaristene gjennom tidene. Hans bidrag til musikken har inspirert og influert utallige musikere, og hans arv lever videre gjennom musikken til de som har blitt berørt av hans talent. La oss fortsette å feire Hubert Sumlin - en enestående gitarist !
Diskografi

Her er noen album med arbeidet hans:

1. "Howlin' Wolf" (ofte referert til som "Rocking Chair"-albumet) - 1962

2. "The Real Folk Blues" - 1966

3. "Mer ekte folkeblues" - 1967

4. "The London Howlin' Wolf Sessions" - 1971 (spilt inn i London med Eric Clapton, Steve Winwood og andre)

5. "Change My Way" - 1975

6. "Blues Anytime! An Anthology of British Blues" - 1998 (samling med noen av London-øktene)

Bortsett fra arbeidet med Howlin 'Wolf, ga Hubert Sumlin også ut soloalbum og samarbeidet med forskjellige andre artister. Noen av soloverkene hans inkluderer:

1. "Hubert Sumlins Blues Party" - 1975

2. "Kings of Chicago Blues, Vol. 1" - 1986

3. "I Know You" - 1998 (2004)

For å få en omfattende og oppdatert liste over Hubert Sumlins diskografi, anbefaler jeg å sjekke musikkdatabaser, offisielle artistnettsteder eller spesialiserte musikkkatalognettsteder.
13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page